donderdag 15 maart 2012

Karl-May-Festival



Morgen vindt ter gelegenheid van het 100e sterfjaar van Karl May in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een symposium plaats, waar één bladzijde uit de rijke geschiedenis van zijn persoon en werk wellicht onbesproken zal blijven. Om die reden op deze plek aandacht hiervoor.
In 1903 leerde May de beeldhouwer en schilder Sascha Schneider kennen. May vroeg Schneider om illustraties te maken bij zijn reisverhalen. Schneider vertrouwde hem toe dat hij homoseksueel was. May vond dat geen probleem, dus Schneider ging aan de slag. Wat vervolgens ontstond waren de mooiste illustraties, in symbolistische stijl, die ooit bij het werk van Karl May zijn gemaakt en die ook niet meer overtroffen zouden worden. Maar wel met een duidelijk homoerotisch karakter. Het kwam dan ook maar tot één uitgave. Daarna waren de illustraties alleen nog als kunstdrukken in een map verkrijgbaar.
Op de foto is de omslagillustratie bij Am Rio de la Plata, een reisverslag in twee banden (uitgave van 1904) te zien. De afbeelding wordt ook wel "Lichtsieg" of "Fackelträger" genoemd en herinnert in zijn esthetiek aan de openingsscène van de film Olympia. Fest der Völker (1936) van Leni Riefenstahl. Sascha Schneider maakte van dit werk later ook een versie in kleur.
In "Lichtsieg" (om de mooiere titel te gebruiken) heeft "der geknechtete Mensch [...] sich freigekämpft, aus dem Machtbereich des Ungeheuers; das Phantom liegt sterbend am Boden, und hellauf leuchtet die Fackel des Mannes, der sich durchgerungen hat." Het is een 'Gegenstück' van Schneiders tegenwoordig bekendste werk Gefühl der Abhängigkeit uit 1893 (zie afbeelding hieronder):

Datei:Das Gefuehl der Abhaengigkeit 1893.jpg

Schneider baseerde deze tekening waarschijnlijk op een Russisch sprookje dat hij als kind hoorde of las. Maar er is in deze 'Darstellung', zeker met kennis van de inzichten van Freud, oneindig veel meer te zien.
Het wordt tijd om een bezoek te brengen aan de Villa Shatterhand in Radebeul, het huis waar Karl May woonde en waar enkele werken van Sascha Schneider te bezichtigen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten